Határtalanul Erdélyben

2022. május 10-15.

A Határtalanul pályázat keretében hét hetedikes és öt nyolcadikos tanulónkkal és a székhely iskola diákjaival együtt egy fantasztikus erdélyi kiránduláson vettünk részt.

Rengeteg gyönyörű természeti helyet és történelmileg jelentős várost bejártunk. Már az odafelé vezető úton megtekintettük Vajdahunyad várát, a Gyulafehérváron az István király korabeli Szent Miklós templomot, a segesvári Diáklépcsőt. Komfortos, szép szállás, és isteni vacsora várt bennünket Gyergyóújfaluban.

Másnap megtudtuk, hogy a libáni kőfejtőből származik a bajai főtér macskakő burkolata, majd a medvék nyomába eredtünk a Csicsaj-dűlőn. A túra alkalmával lélegzetelállító magaslatokon jártunk, ahonnan fantasztikus volt a kilátás. A napot a rengeteg kürtőskalács koronázta meg.

A harmadik napon fociztunk a helyi iskola diákjaival, majd újra túracipőt húztunk, és felmásztunk a Súgó-barlanghoz, hogy megcsodáljuk a cseppköveket, és a denevérek élőhelyével ismerkedjünk. Meghallgattuk a Gyilkos-tó legendáját, majd hitetlenkedve néztük a vízből kiálló facsúcsokat. Ezután a Békás-szorosban túráztunk. Bennünket, alföldi gyerekeket lenyűgöztek, teljesen magukkal ragadtak a hatalmas, meredek hegyoldalak, a zúgva rohanó sebes folyású patak. Még a függőhídon is átkeltünk! Fantasztikus volt!

A következő napon a zetelaki víztározó gátján nézelődtünk, csodáltuk a a szejkefürdői székelykapukat, majd Korondra mentünk. Itt megismerkedtünk a taplász mesterséggel, a székelykapuk szimbólumaival, a végén pedig kipróbáltuk a fazekas mesterséget.

Az utolsó napon a nyolcadikosok a brassói 7 létrához utaztak, sőt, félelmüket legyőzve fel is másztak rajtuk. A hetedikesek programja Csíkszeredán indult, majd egy üdítő bobozással folytatódott. Az ezeréves határ felfedezése után Mádéfalvát ejtették útba.

Sajnos, mint minden utazásnak, ennek is eljött a vége. Persze, a hazaút sem volt eseménytelen! Korán indultunk, hogy Marosvásárhelyen sétálhassunk egy nagyot a várnegyedben, majd a Tordai-hasadékot útbaejtve bámészkodhassunk és játszhassunk egyet a sóbányában.

Az összes programot a székely vendégszeretet tette teljessé. Nagyon elfáradtunk, de élveztük a kirándulás minden pillanatát.

Köszönjük szépen a lehetőséget, a szervezést, a fuvarozást, a sok finom vacsorát! Felejthetetlen volt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support